Osteopathie

Wat is Osteopathie?

Osteopathie is een holistische benadering van behandelingswijze waarbij het lichaam als één geheel wordt gezien en alles op synergetische wijze samen stroomt en door behandeling van de juiste punten er enorm veel klachten behandeld kunnen worden.

Osteopathie is een breed vakgebied dat kennis uit anatomie, fysiologie, neurologie en pathologie combineert om een groot spectrum van klachten aan te pakken zoals rugpijn, hoofdpijn, hernia, whiplash, … maar ook problemen die niet onmiddellijk betrekking hebben op je gewrichten zoals fibromyalgie, stress, maag- en darmklachten. Ook baby’s met bijvoorbeeld reflux, krampjes, problemen met drinken, … kunnen op osteopathische wijze behandeld worden zodat deze problemen verbeteren.

Veelvoorkomende voorbeelden van letsels zijn:
rug- en nekproblemen (pijn, blokkades, lumbago, hernia, spierstijfheid,…), spanningshoofdpijn, migraine, duizeligheid, frozen shoulder, tenniselleboog

Na een persoonlijk gesprek (anamnese) waarin we jouw medische voorgeschiedenis en persoonlijke situatie (bv. stress op het werk) bespreken, gaan we bepaalde fysieke, viscerale (inwendige, door de organen veroorzaakte pijn), psychische blokkades opsporen en de verbanden die hiertussen liggen. Via onze manuele onderzoeks- en behandelingsmethode die steunt op het idee van wisselwerking tussen structuur en functie, waarbij we het lichaam als biologische onderling afhankelijke eenheid bekijken die zelfregulerend reageert (= holistische denkwijze), brengen we de blokkades en bewegingsbeperkingen in kaart om die vervolgens zeer doelgericht aan te pakken en op te lossen. 

Gert van Move & Sense volgde in 2003 een aanvullende opleiding in osteopathie en haalde hierin zijn beroepstitel. Hij heeft ondertussen meer dan 15 jaar praktische ervaring. Annalyne studeerde in 2022 af als Osteopaat DO en Mirthe zit momenteel in het opleidingsinstituut Osteopathie. 

Je behandeling gebeurt door een doelgerichte combinatie van manipulaties (ook wel “kraken” genoemd, een snelle beweging zodat het gewricht weer haar natuurlijke, oorspronkelijke positie aanneemt), mobilisaties (zachte, kalme en pijnloze bewegingen) en verschillende spiertechnieken. De osteopaat zelf geneest in feite niet, maar moedigt het lichaam aan om zelf te genezen door blokkades die de uiteindelijke genezing verhinderen op te heffen en de functie te herstellen. Zo treedt het lichaam zelfregulerend op en herstelt het zichzelf. 

Veelgebruikte behandelingstechnieken zijn:
Diepe spier technieken, mobilisaties, manipulaties, houding-en voedingadvies.

Nood aan een behandeling door één van onze specialisten?

Baby-osteopathie

Geboren worden is een hele opgave. Heeft je baby last van maagzuur (reflux) of huilt hij of zij veel? Via baby-osteopathie behandelen we via zachte technieken kleine en grote klachten van jouw baby. Vaak merk je al na enkele sessies dat je baby zich beter in zijn vel voelt. Een doeltreffend resultaat.

Kinesitherapie / Fysiotherapie

Kinesitherapie biedt begeleiding tijdens je revalidatieproces na een trauma of postoperatief. Doelgericht via bewegingstherapie en lokale behandelingen  wordt er gewerkt aan pathologieën van het bewegingsapparaat.

Sportkinesitherapie

Sportkinesitherapie focust zich op blessurepreventie, behandelen van sportgerelateerde blessures en begeleiding om je doelstellingen op sportief niveau te behalen.

Manuele Therapie

Het lichaam is één, samenwerkend geheel waar de wervelkolom centraal staat. Met Manuele Therapie worden daarom niet enkel de lokale pijnklachten behandeld, maar ook de oorzakelijke factoren.

Triggerpoint Therapie

Triggerpoints veroorzaken via hun uitstralingsgebied verschillende klachten. Door het aanbrengen van naalden in de triggerpoints, ontspannen de verkrampte spieren en boek je snel resultaat om je klachten te verhelpen.